Sivut

16. maaliskuuta 2015

Liikuntapillerit - Kaikkeen kemiallinen ratkaisu?

http://www.iltalehti.fi/kuntoilu/2015031619365323_tj.shtml

Iltalehden artikkelissa lainataan Helsingin Sanomia, ja artikkeli käsittelee liikuntapillereitä. Liikuntapillereillä tarkoitetaan kemiallisesti tuotettuja pillereitä, jotka korvaavat liikunnan. Pillereissä on irisiini - hormonia, joka puolestaan muuttaa elimistön rasvavarastoja aktiivisiksi, ruskeiksi rasvoiksi. Artikkelissa sanotaan, että se on ratkaisu esimerkiksi vuodepotilaille, jotka eivät pysty syystä tai toisesta liikuntaa harrastamaan.

Kun luin jo otsikon, tokasin että ei hemmetti. Liikunta _pillereitä_ korvaamaan itse liikunta? Kirjoitan tämän mielipiteen siltä kannalta, että moni muukin varmasti haluaa kyseisiä pillereitä.
Olen samaa mieltä, että vuodepotilaille pitäisi keksiä ratkaisu lihomiselle, mutta en usko kemiallisen ratkaisun olevan hyvä. Tätäkään ei varmastikaan ole tutkittu tarpeeksi pitkälle, niin kuin ei ole monia muitakaan lääkkeitä.

Kaikella toki on sivuvaikutuksensa, ja siksi aloinkin heti kyseenalaistamaan tätä ajatusta, että miksi liikunta halutaan korvata pillerillä. Kyllä, edelleen artikkelissa mainittiin mahdollinen kohderyhmä, mutta en silti ymmärrä. Ja varmasti moni "laiska", joka ei jaksa vaivautua liikkumaan tai ei viitsi liikkua, saisi "pimeänä" tällaisetkin pillerit, jotta itse liikunnalta vältyttäisiin.

Vertauskuvaksi tähän voisin verrata antibiootteja, että mitä sivuvaikutuksia niistäkin on tullut.
Ylen artikkelissa mies kertoo kokemuksistaan, eikä kovinkaan moni lääkäri silti yhdistänyt oireita antibiootteihin. Ja miksiköhän? Lääkkeiden avullahan tehdään isoa bisnestä, miksi uskoa lääkkeen aiheuttavan niin isoja ongelmia jollekin. Voi kyllä, varmasti aiheuttaa.

http://yle.fi/uutiset/antibioottikuuri_vei_nuoren_miehen_mielisairaalaan_minulle_tuli_omituinen_tarve_hypata_sillalta/7839200  Tässä linkki kyseiseen artikkeliin antibiooteista.

Moni varmasti innostuisi ajatuksesta, että "Vau, liikuntapillereitä, laihdun!", mutta tuskin uskot kemiallisten aineiden tekevän hyvää sinun vartalollesi. Ja tuskinpa tästäkään vältyttäisiin ilman haittavaikutuksia. Haittavaikutuksista ei ole mainittu Iltalehden artikkelissa sanaakaan, vaan tämä juttu oli testattu hiirillä. Voiko kukaan väittää, että olisi terveellistä yrittää laihduttaa kemiallisin keinoin, harrastamatta liikuntaa laisinkaan?

Tässä samalla häviää ajatus siitä, että mihin se mielihyvä katoaa, jonka ihminen saa liikkuessaan. Ollaanko me todella siirtymässä aikakauteen, jossa yritetään kaikki korvata kemiallisesti? Jälleen lisää rahaa, eikä luonnollisia tapoja oikein mietitä.

Herää helposti myös ajatus, jääkö liikuntapillerien antaminen ainoastaan niille, jotka eivät oikeasti pysty liikuntaa harrastamaan. Eikö kyseinen yhtiö kuitenkin toivo kovaa liikevoittoa, joka nämä pilleritkin on keksinyt, ja mahdollisesti tuo markkinoille? Jos kysyntä kasvaa todella suureksi esimerkiksi maissa, joissa lihavuus on todella yleistä, voiko yritys muka taata, etteivät markkinoi kyseistä tuotetta myös ylipainoisille laihtumisen haluaville, jotka voisivat laihtua oikeasti liikkumalla? En usko että takaa sellaista.

Iltalehden kyselyssä 68% olisi valmis kokeilemaan kyseisiä laihdutuspillereitä. Tämä osoittaa jo, että kyseisillä pillereillä tulisi olemaan paljon, todella paljon kysyntää. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitattehan rakentavia kommentteja, jotka ovat asiallisia :)
Kiitos!