Sivut

1. huhtikuuta 2015

Onko teknologia sittenkään niin hyvä asia?

Mihin on häviämässä ihmisen oma aivojenkäyttö? Mihin on häviämässä meidän oma älykkyys sekä päättelykyky? Varmasti kauas pois, kun kaiken korvaa teknologia tulevaisuudessa.

Aika rankkaa lähteä väittämään sellaista, eikö? Mutta varmasti olette moni muukin huomannut saman kuin minä.

Esimerkkinä tästä se, että luin lähiaikoina Metron lehdestä, että pääkaupunkiseudulla kouluihin hankitaan mobiililaitteita sekä tabletteja. Oppikirjoja sähköistetään ja sitten materiaali siirtyy koko ajan yhä enemmän sinne teknologian puoleen. Ja sitten opettajat valittavat, kun puhelimia käytetään koko ajan tunneilla? Millä valvotaan se, mitä ne siellä tableteilla tunnin aikana tekee? 

Myös ylioppilaskirjoitukset halutaan sähköistää. Miksi ihmeessä? Olen vahvasti tätä teknologistuvaa opetusta vastaan, sillä ollessani koneen tai ylipäätänsä teknologian ääressä, en pysty keskittymään siihen olennaiseen - opiskeluun. Enkä varmasti ole ainoa, joka on tätä mieltä. Kirjoittaessa tietokoneella itselläni ainakin ajatus harhailee paljon enemmän, kuin paperille kirjoittaessa.

Kyse on myös siitä, että ihmiskunta on laiskistumassa. Miksi luotamme liikaa teknologiaan? Miksi emme käytä omia aivoja, kun sellaiset meillä kuitenkin on? Teknologia voi pettää, siksi siihen ei pidä luottaa liikaa. Esimerkkinä taas kun autolla on ajettu mereen vain sen vuoksi, että on liikaa luotettu navigaattoriin - tekniseen laitteeseen. Jos oma havaintokyky ja tarkkaavaisuus toimii siinä, mitä ympärillä tapahtuu, monia asioita voitaisiin varmasti ennaltaehkäistä - niin kuin tuon mereen ajamisenkin.

Iltalehden artikkelissa on myös tutkimuslähteiden perusteella teknologian vaikutuksia oppimiseen.

Mun pointti koko kirjotuksessa on se, että teknologia tyhmentää meitä. Se vaikuttaa meidän oppimiseen, keskittymiseen ja aivoille ei tee hyvää, jossei ihmismieli saa tekemistä. Aivot tarvitsevat rasitusta pysyäkseen virkeänä. Joten miksi halutaan tuoda teknologia ihmisaivojen tilalle monissakin asioissa? Jotta päästään helpommalla? Varmaankin, mutta onko se taas meille hyödyllistä, on asia erikseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoitattehan rakentavia kommentteja, jotka ovat asiallisia :)
Kiitos!