Sivut

11. tammikuuta 2015

Päihteiden käyttö - Täysin oma valinta


Nykypäivänä tulee paljon juttua suunnasta sun toisesta koskien mm. päihteiden käyttöä tai päihteisiin liittyvää lainsäädäntöjuttuja. Päihteisiin liittyvät asiat puhuttavat aina ja saa aikaan varmasti monenlaista keskustelua. Niinpä muidenkin joukossa päätin kirjoittaa hieman ajatuksia liittyen päihteidenkäyttöön.


Se, että käytätkö päihteitä lähtee täysin sinusta itsestä. Saatat käyttää päihteitä harvoin, todella usein tai joskus jopa päivittäin tai sitten vaikkapa muutaman kerran vuodessa. Se, minkä verran päihteitä käytät, totta kai vaikuttaa myös sinuun ja sinun elämääsi. Päihteidenkäyttö vaurioittaa sinua monellakin tapaa, niin fyysisesti kuin psyykkisesti.







Se, millaisia päihteitä käytät, on myös sinun oma valintasi. Elämä on täynnä erilaisia valintoja. Joku voi käyttää päihdetarkoitukseen lääkkeitä, joku juoda alkoholia, joku polttaa tupakkaa, joku voi käyttää erilaisia huumeita ja joku taas voi sekakäyttää näitä erilaisia päihteitä.

Minulla itsellä tulee ajatus mieleen, että miksi ylipäätänsä lähdetään kokeilemaan erilaisia päihteitä. Innostus siitä että tietyt päihteet ovat laittomia? Alkoholia saatetaan kokeilla koska olo on hyvin humaltunut, tupakkaa koska muutkin polttavat tai huumeita koska niistä saa tunteen, mitä ei saa mistään muualta?

Monesti puhutaan "miedommista" sekä "vahvemmista" huumeista. Onko se huumeiden tuoma tunne se tekijä, joka saa monesti ihmisen siirtymään näistä "miedommista" huumeista "vahvempiin", vai onko syynä jo muodostunut riippuvuus? Laskeeko ihmisen "kynnys" huumeita käytettäessä huomattavasti alemmas sitä mukaa, kuinka paljon huumeita käytetään?

On olemassa paljon päihdeongelmaisia ihmisiä ja lukumäärä varmasti nousee tulevaisuudessakin. En lähde tuomitsemaan ihmistä, jolla on päihdeongelma. Emme voi tietää kyseisen ihmisen taustoja. Kyse voi olla siitä, että muutamasta kokeilukerrasta on otettu lisää ja pian on syntynyt riippuvuus, mistä on vaikea päästä eroon. Vaihtoehtona voi olla myös se, että ongelmia paettaessa peitetään tunteet ja ajatukset päihteillä. Joku taas voi viihdekäytön kautta "innostua" päihteistä liikaa, ja saattaa myöhemmin huomata olevansa riippuvainen. Päihteidenkäyttöön liittyy niin monia taustoja, joita on päälle päin vaikea lähteä arvioimaan.

Nyt mediassa on puhuttanut uudenlaiset alkoholilainsäädännöt. Missään melkein ei saa mainostaa alkoholia ja myymisenkin sääntöjä vissiin muutettu? Miksi ihmeessä?! Siitä tulee yrityksille lisää laskua. Uskon suurimmalla osalla uudistuksista olevan vain lisäkuluja. Ennenkin on mainostettu paljon alkoholia kaikkialla, eikä siitä ole valitettu. Enkä usko mainosten vaikuttavan ihmisten valintaan juoda alkoholia. Eihän huumeitakaan mainosteta kadulla ja silti niitä käytetään paljon niin kuin alkoholia? Yritän kertoa sitä, että jokainen itse kyllä hankkii niitä päihteitä jos niitä todella haluaa. En usko mainosten vaikuttavan siihen päätökseen, päättääkö ihminen juoda sitä alkoholia vai ei.



Aina voi silti sanoa Ei, kun siltä tuntuu. Aina voi kieltäytyä käyttämästä päihteitä. On kuitenkin tilanteita, jotka estävät kieltäytymisen, kuten esimerkiksi vahva päihderiippuvuus. Olen sitä mieltä, että aina löytyy keinoja. Jos tuntuu, että on päihderiippuvuus, siihen saat apua. Et ole koskaan yksin. Jos taas et halua päihdeongelmaasi apua, se on sinun oma valintasi. Jokainen teemme itse valintamme koskien elämäämme. Kysy kuitenkin itseltäsi, oletko tyytyväinen elämääsi tällä hetkellä. Muutos lähtee sinusta itsestä.




En lähde väittämään, että jokainen päihteitä käyttävä olisi päihderiippuvainen. Halusin vain tuoda ilmi, että niitä on todella paljon. 

2 kommenttia:

  1. no jos asiallisesti pitää sanoa sun blogin taso nii se on aika helvetin matala. kaikki mitä kirjotat on sitä perus paskaa jota kuulee ja näkee jo ihan kaikkialta, eli hanki omaperäsemmät ja kuplan ulkopuolelta hankitut näkemykset nii saattais jotain jopa kiinnostaa.

    VastaaPoista

Kirjoitattehan rakentavia kommentteja, jotka ovat asiallisia :)
Kiitos!