Sivut

30. joulukuuta 2014

Tuomitseminen



Miksi tuomitsemme ihmisiä tekojen, ulkonäön, juorujen tai menneisyyden perusteella, kun meillä kaikilla kuitenkin on menneisyys ja kaikki me olemme joskus tehneet virheitä? Tekevätkö menneisyys tai ihmisen virheet ihmisestä sellaisen, mitä teot saattavat kuvastaa? Minun näkökulma asiaan on se, että ihmisen persoona ja teot ovat kaksi aivan eri asiaa. 

Ihminen voi olla tehnyt monia virheitä ja ihmisen menneisyys on voinut olla kovinkin myrskyinen. Sillä hetkellä, kun tämä persoona iloisesti kertoo tekojansa, saatat tuomita hänet mielessäsi. Miksi? Koska hän on tehnyt virheen? Edelleen, kaikki teemme virheitä. Virheet eivät tee meistä huonoja ihmisiä, opimme virheistämme aina jotakin. Olkoon se asia hyvää tai pahaa, silti opimme. Kyseinen ihminen voi olla täysin eri persoona kuin silloin. Jos tämä ihminen on kokenut kovia, hän todennäköisesti on paljon vahvempi kuin huonoina aikoina. Persoonan muutoksiin voi olla monia eri syitä. Jos kyseinen tapaus ei ole tehnyt sinulle mitään pahaa, miksi lähteä tuomitsemaan?

Jos on tapana tuomita ihmisiä paljon tekojen, ulkonäön tai vaikkapa juorujen vuoksi, kannatan alkaa miettimään asioita heidän näkökulmasta. Mieti, mitä he ovat kokeneet tai miksi he ovat tehneet virheitä. Ylipäätänsä, miksi lähteä tuomitsemaan jos jonkun pukeutusmistyyli on erikoisempi? Antaa jokaisen olla sellainen kuin on. En usko, että kenelläkään meistä on varaa lähteä tuomitsemaan yhtään ketään. 

Pyrin olemaan itse tuomitsematta ihmisiä. Olen tehnyt virheitä, silti olen jokaisesta virheestä oppinut jotain. Hyväksyn jokaisen läheiseni menneisyyden sellaisena kuin se on. Hyväksyn ihmiset sellaisina kuin he ovat kokonaisuudessaan ihmisenä  ja pyrin olemaan hyvä ihminen ihmisille muutenkin. Emme hyödy mitään turhasta vihoittelusta tai tuomitsemisesta. Olemalla ystävällinen muille saamme yleensä samaa takaisin.

- Isa W.


2 kommenttia:

  1. "Jos kyseinen tapaus ei ole tehnyt sinulle mitään pahaa, miksi lähteä tuomitsemaan?"
    ^juurikin näin :-)

    VastaaPoista

Kirjoitattehan rakentavia kommentteja, jotka ovat asiallisia :)
Kiitos!